Pakoon Euroopan helteitä: miksi Suomi on uusi kesäkohde
Etelä-Eurooppa paahtuu helteessä; Suomessa säilyy leuto ilmasto. Lue, miksi perheet rakentavat massiivipuisia koteja Suomeen ja Skandinaviaan.
Päiväys
2.7.2025
Kirjoittaja
Kivi Sotamaa, Risto Lahdesmaki
Lukuaika
5-60 Min
Helteestä turvasatamaan: Euroopan eliitti suuntaa pohjoiseen
Sevillassa iltapäivän ilma hehkuu 46 °C:n (115 °F) kuumuudessa, väreillen halkeilleiden mukulakivien yllä. Kahvilapöydät seisovat tyhjillään, turistit hakeutuvat suojaan, ja jopa paikalliset ovat hylänneet siestat ilmastoituja tiloja etsiessään. Samaan aikaan Suomen Päijänteellä vallitsee seesteinen 20 °C; keskiyön aurinko välkehtii hopeisena järven tyynellä pinnalla. Perheet kokoontuvat rantaterasseille, lapset läiskyttävät vettä huolettomina ja rannan saunoista nousee leppeä savu. Sitä mukaa kun Euroopan lämpöaallot voimistuvat, Suomi nousee halutuksi turvasatamaksi, joka yhdistää ilmastonkestävyyden ajattomaan luksukseen.
Eurooppa kuumenee
Etelä-Euroopassa on koettu ennennäkemätön sarja helleaaltoja vuodesta 2021 lähtien. Espanjassa mitattiin kesäkuussa 2025 ennätykselliset 46 °C, ja Barcelona kärsi kuumimman kesäkuunsa yli vuosisataan (Niranjan & Jones, The Guardian, kesäkuu 2025). Italiassa lämpötilat ylittivät jatkuvasti 40 °C, mikä johti terveyshätätiloihin ja pakotti keskeyttämään työskentelyn keskipäivisin. Kreikassa metsäpalot polttivat 95 000 hehtaaria – suurimman koskaan Euroopassa kirjatun paloalan – jättäen tuhansia kodittomiksi (Weise & Stamouli, Politico, 2023).
“Äärimmäisistä helteistä on tullut uusi normaali, eikä sopeutuminen ole enää valinnaista.” – António Guterres, YK:n pääsihteeri (Gwyn Jones, Euronews, heinäkuu 2025)
Hiljainen keidas pohjoisessa
Suomi puolestaan pysyy autuaan leutona: heinäkuun keskilämpötila on noin maltilliset 20 °C. Maa tunnetaan maailmanlaajuisesti puhtaasta ympäristöstään, ja Suomen ilmanlaatu on vailla vertaa – WHO:n mittareilla maailman puhtain. Myös vedet ovat kuuluisan puhtaita: monet Suomen 188 000 järvestä ovat niin kirkkaita, että niissä voi huoletta uida ja jopa juoda vettä suoraan järvestä (UNESCO).
Suomi tarjoaa myös poikkeuksellista turvallisuutta ja saavutettavuutta. Se lukeutuu maailman kymmenen turvallisimman maan joukkoon, ja maassa vallitsee vahva poliittinen vakaus. Yhteydet Euroopan suurkaupunkeihin ovat saumattomat: Helsingistä on suoria lentoja yli 120 kansainväliseen kohteeseen.
Miksi perheet siirtävät kesänviettonsa pohjoiseen
Siirtymä kohti pohjoista ei ole pelkkää anekdoottia. Knight Frankin tuoreessa Wealth Report 2024 -selvityksessä tuodaan esiin varakkaiden perheiden kasvava taipumus hakeutua ilmastoltaan vakaisiin sijainteihin, erityisesti Skandinavian lomakeitaisiin. Henley & Partnersin Climate Resilience Index vahvistaa osaltaan Suomen vetovoimaa luokittelemalla maan yhdeksi maailman ilmastonkestävimmistä maista.
“Näemme selvän siirtymän perinteisistä Välimeren lomakohteista kohti pohjoismaisia retriittejä. Asiakkaat pitävät näitä koteja yhä useammin välttämättöminä ilmastopakopaikkoina.” – vanhempi konsultti, Savills (European Travel Commission, 2025)
Tulevaisuudenkestävä pakopaikka
Vivaret on yhdessä hyvinvointibrändinsä Avantoan kanssa ainutlaatuisessa asemassa toteuttamaan mittatilaustyönä rakennettuja, ilmastoälykkäitä luksuskoteja Suomen järvimaisemiin. Lähestymistapamme yhdistää:
Mestarillinen puurakentaminen: Ristiinliimatusta massiivipuusta (CLT) rakennettu koti, joka sitoo hiiltä ja tarjoaa rakenteellista kestävyyttä.
Mestarikäsityöläisten toteutus: Toimitusjohtaja Jonathan Carlen johdolla työskentelevät Compagnons des Devoir -koulutetut mestaripuusepät varmistavat tinkimättömän huomion yksityiskohtiin.
Visionäärinen arkkitehtuuri: Maineikkaan arkkitehdin Kivi Sotamaan suunnittelemat rakennukset, joissa yhdistyvät luonnonläheiset elementit ja moderni minimalismi.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi: Sisältää räätälöidyn Avantoa-saunan ja hyvinvointiterassit, jotka edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Älykäs ja kestävä asuminen: Energiatehokas suunnittelu, älykotijärjestelmien integrointi ja valmius off-grid-toimintaan takaavat ympärivuotisen asumismukavuuden.
Usein Kysytyt Kysymykset
Sijainnin valinta: Autamme täydellisen tontin ja sijainnin löytämisessä juuri sinun toiveisiisi ja tarpeisiisi räätälöidysti.
Lupaprosessi: Tyypillisesti 3–4 kuukautta, ja Vivaret hoitaa prosessin kokonaisuudessaan.
Rakennusaika: Keskimäärin 12 kuukautta alusta suunnittelusta avaimet käteen -valmiiseen lopputulokseen.
Hintahaarukka: Vivaretin mittatilauskotien hinnat alkavat noin 5 500 €/m² (täysin varusteltuna).
Talvikäyttö: Kodit on suunniteltu ympärivuotiseen asumismukavuuteen, ja ne kestävät jopa –30 °C pakkasia.
Kestävyys: CLT-puutalot ovat hiilinegatiivisia ja tukevat Suomen hiilineutraaliustavoitteita. Asennamme maalämmön, aurinkoenergiaratkaisut ja hyödynnämme kaikki mahdolliset kestävät teknologiat.
Ylellinen räätälöinti: Olemme erikoistuneet täyttämään vaativimpienkin luksusasiakkaiden toiveet – tarpeen mukaan toteutamme esimerkiksi laajat turvaratkaisut, edistyneet älykotijärjestelmät sekä erilliset vieras- tai henkilökuntarakennukset.
Sijoituksen arvo: Vivaret-kodit ovat vahva sijoitusmahdollisuus, joka hyödyntää Suomen kasvavaa vetovoimaa ilmastoturvapaikkana. Vivaret-kohteilla on erinomainen pitkän aikavälin arvonnousupotentiaali ja ne tarjoavat vakaat vuokratuottomahdollisuudet.
Vuokrausmahdollisuudet: Koteja on helppo vuokrata white glove -tasoisilla palveluilla, joita tarjoavat esimerkiksi StayNorthin kaltaiset ammattitoimijat.
Koe järvien rauha – ota yhteyttä Vivaretiin jo tänään yksityistä konsultaatiota varten ja aloita perheesi ilmastonkestävän turvapaikan suunnittelu.

Olemme seuranneet Etelä-Euroopan huolestuttavaa kehitystä jo useiden vuosien ajan. Uskomme, että Suomi yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa voi tarjota monille kaivattua helpotusta. Perustellaksemme näkemyksemme faktoilla ja tarjotaksemme syvällisempää näkemystä olemme koonneet alle asiasta kattavan pitkän artikkelin tästä ajankohtaisesta aiheesta.
Pohjoinen on uusi Riviera
Miksi Euroopan helteisiin kyllästynyt eliitti suuntaa Suomen viileille järville

Eurooppa kuumenee
Pelkästään vuonna 2025 Espanjassa mitattiin kesäkuussa ennätykselliset 46 °C, ja Barcelonassa koettiin kuumin kesäkuu yli sataan vuoteen. Näiden ilmastorasitusten – yhdessä kuivuuden, metsäpalojen ja terveyshäiriöiden kanssa – myötä varakkaat perheet hakeutuvat viileämpiin ja turvallisempiin alueisiin. Ilmastomallit ennustavatkin Välimeren alueen lämpenevän 50 % nopeammin kuin globaalisti keskimäärin, mikä vaarantaa kesäturismin, maatalouden ja sähköverkot. Esille on noussut uusi ilmiö, varakkaiden “ilmastomuutto”, jossa hyvin toimeentulevat ostajat ottavat ilmaston miellyttävyyden huomioon kakkoskotiaan hankkiessaan. Suomea pidetään yhä enemmän ilmastokeitaana: heinäkuun päivälämpötilat pyörivät miellyttävässä 20 °C:ssa, tarjolla on maailman puhtain ilma ja kirkkaimmat vedet, ja maassa on poliittista vakautta, turvallisuutta sekä hyvät yhteydet Schengen-Euroopan sisällä. Suomen Järvi-Suomi – Päijänne, Saimaa, saaristo ja Lapin tunturit – tarjoaa koskematonta luontoa, kesäisin yöttömän yön sekä syvään juurtuneen sauna- ja järviuintikulttuurin. Suotuisan taloustilanteen (edulliset rantatontit, vihreän rakentamisen kannustimet) sekä kestävän puuarkkitehtuurin edistysaskeleiden ansiosta juuri nyt on otollinen hetki rakentaa ilmastonkestävä perhelomakohde.
Tässä artikkelissa tarkastellaan näitä tekijöitä yksityiskohtaisesti ja kerrotaan, kuinka Vivaret (huippuluokan CLT-talojen rakentaja) ja sen hyvinvointibrändi Avantoa voivat toteuttaa tulevaisuudenkestävän kesäpakopaikan vaativille sijoittajille. Keskeiset havainnot ja lähteet on esitetty kauttaaltaan, ja lopussa on kattava lähdeluettelo tietojen varmentamiseksi.
Mitä Etelä-Euroopassa tapahtuu (2021–2025)
Voimistuvat helleaallot: Etelä-Euroopassa on koettu ennätyksellisen kuumia helleaaltoja jokaisena viimeksi kuluneena viitenä kesänä. Elokuussa 2021 Sisiliassa mitattiin 48,8 °C, joka on kaikkien aikojen korkein lämpötila Euroopassa. Kreikassa ja Turkissa kärsittiin yli 47 °C:n helteistä ja valtavista metsäpaloista – pelkästään Kreikassa paloi yli 56 000 hehtaaria maastoa. Kesä 2022 oli Euroopan mittaushistorian kuumin; kuumuus aiheutti 61 672 kuolemantapausta eri puolilla mannerta (erityisesti Italiassa, Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa). Heinäkuuhun 2022 mennessä Roomassa mitattiin kaikkien aikojen ennätys 41,8 °C, ja Italian kesän kuumista helteistä (”Lucifer”) johtuen maassa otettiin käyttöön keskipäivän työkiellot ja avattiin viilennyshalleja kaupunkeihin. Vuonna 2023 Cerberus-nimen saanut helleaalto nosti Italiassa lämpöennusteet jopa 47–48 °C:een; Rooman kadut kiehuivat yli 40 °C:n lämpötiloissa päiväkausia, ja Ateenassa Akropolis suljettiin turistien suojelemiseksi. Maastopalot raivosivat Espanjasta Turkkiin – erityisesti Kreikan Evrosin palo, joka tuhosi noin 95 000 hehtaaria metsää ja oli Euroopan historian laajin tulipalo.
Kesän 2025 kriisi: Kuluva vuosi on tuonut mukanaan poikkeuksellisen varhaisen ja raju helleaallon. Kesäkuun 2025 lopulla Barcelonassa oli kuumin kesäkuu sitten vuoden 1914: kuukauden keskilämpö oli 26 °C ja huippu 37,9 °C. Espanjassa mitattiin kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 46 °C Huelvassa. Roomassa ja suuressa osassa Italiaa lämpötilat pysyivät yli 40 °C viikkokausia; 21:ssä Italian 27 suurkaupungista julistettiin korkein hälytystila, ja sairaaloiden potilasmäärät kasvoivat jyrkästi (esimerkiksi Toscanassa +20 %). Manner-Ranskassa annettiin ensimmäistä kertaa maanlaajuinen kuumuushälytys, ja noin 200 koulua suljettiin lämpötilojen lähestyessä 40 °C:ta jopa Pariisissa. Käytännössä koko Etelä-Eurooppa ”paahtui” tämän hätähelteen alla Portugalista Balkanille. YK:n pääsihteeri António Guterres totesi, että ”äärimmäisistä helteistä… on tullut uusi normaali”. Pelkän kuumuuden lisäksi seurasi muitakin kriisejä: metsäpalot pakottivat evakuoimaan yli 50 000 ihmistä Turkissa ja levisivät rutikuiviin metsiin Ranskassa; terveydenhuoltojärjestelmät antoivat hätävaroituksia lämpöhalvaus- ja kuivumistapausten noustessa; myös infrastruktuuri joutui koetukselle (Ranska joutui vähentämään ydinvoimaloidensa tuotantoa, kun jokien jäähdytysvesi lämpeni liiaksi).
Etelä-Euroopan idylliset kesät määrittyvät yhä enemmän polttavan kuumuuden, maastopalojen savun, vesipulan ja terveyshätätilojen kautta. Tämä ilmastollinen muutos vaikuttaa jo nyt matkailu- ja sijoitustrendeihin – kuten seuraavaksi tarkastelemme.
Lämpöaaltojen vaikutuksia numeroina: Jokainen viime kesistä on tuonut uusia tilastollisia ääripäitä. Esimerkiksi 30 Euroopassa vuoden 1950 jälkeen koetusta vakavimmasta helleaallosta 23 on tapahtunut vuoden 2000 jälkeen, mikä heijastaa helteiden kiihtyvää trendiä. Espanjan kesäkuun 2025 keskilämpö oli 23,6 °C – ensimmäinen kerta kun kesäkuu ylitti maan tavanomaisen heinä–elokuun keskiarvon. Heinäkuun 2022 helleaallon huipulla (18.–24.7.) Euroopassa menehtyi yhden viikon aikana 11 637 ihmistä. Myös metsäpalot ovat lisääntyneet: Euroopassa vuosittain palaneen maan pinta-ala on ajoittain kaksinkertaistunut pitkän aikavälin keskiarvoon nähden – esimerkiksi Kreikassa vuosien 2021 ja 2023 palot polttivat kumpanakin yli 1 500 km² (vuonna 2023 paloissa menehtyi yli 20 ihmistä). Taloudelliset tappiot kasvavat, ja viranomaiset joutuvat usein turvautumaan reaktiivisiin toimiin, kuten sulkemaan yli 1 300 koulua Ranskassa hätähelteiden aikana tai keskeyttämään ulkotyöt (kuten Italiassa ja Kreikassa, kun lämpötilat ylittävät ~40 °C). Nämä luvut korostavat, että Etelä-Euroopan ilmastohaaste ei ole tulevaisuuden skenaario vaan nykyhetken todellisuutta, joka pahenee vuosi vuodelta.
Ilmastoprojektiot & taloudelliset vaikutukset
Välimeren ilmastoennuste: Tieteellinen konsensus tunnistaa Välimeren alueen ilmastonmuutoksen ”hotspotiksi”, jonka odotetaan lämpenevän huomattavasti maailman keskiarvoa nopeammin. EU:n Copernicus-ohjelman ja IPCC:n raporttien mukaan Etelä-Eurooppa tulee kokemaan jyrkästi kuumemmat ja kuivemmat kesät vuosina 2030–2050. Alueen vuotuinen keskilämpötilan nousu voi olla ~20 % yli globaalin keskiarvon ja kesien lämpeneminen 50 % yli maailman keskiarvon. Käytännössä tämä merkitsee paljon useampia >35 °C päiviä – mahdollisesti kaksin- tai kolminkertaisesti historialliseen määrään verrattuna. Helleaalloista tulee pidempiä, tiheämpiä ja voimakkaampia (varmuustaso korkea). Erään tutkimuksen mukaan ilman hillitseviä toimia vuosisadan loppuun mennessä kuumuudesta johtuvien kuolemien esiintyvyys Etelä-Euroopassa voisi olla 9,3-kertainen Pohjois-Eurooppaan verrattuna (nykyisin ~6-kertainen). Jopa maltilliset (+1,5–2 °C) lämpenemisskenaariot nostavat merkittävästi kuivuusriskiä. IPCC varoittaa ”ennennäkemättömistä” kesäkuivuuksista osissa Espanjaa, Italiaa ja Kreikkaa: maaperän kosteus vähenee ja metsäpaloriski kasvaa (varmuustaso keskimääräistä korkeampi). Vuosisadan puoliväliin mennessä veden niukkuus voi iskeä pahasti maatalouteen – esimerkiksi ilman sopeutusta sadevedestä riippuvaisen vehnän sadot voivat laskea monilla alueilla 30–50 %. Matkailuala on niin ikään haavoittuva: jos kesän huippukausi muuttuu ilmastoltaan vähemmän houkuttelevaksi, Etelä-Euroopassa voi tapahtua muutoksia matkailijavirroissa (lyhyemmät kaudet tai turistien suuntaaminen viileämpiin kohteisiin). Itse asiassa tämän muutoksen ensimerkkejä on jo nähtävissä, kuten varakkaiden matkailutrendejä käsittelevässä osiossa myöhemmin todetaan.
Taloudelliset seuraukset: Pitkittynyt äärikuumuus ja kuivuus tuovat mukanaan raskaita taloudellisia kustannuksia. Maatalous ja ruokaturva ovat uhattuina: kuumuus rasittaa viljelykasveja, maastopalot tuhoavat laidunalueita ja krooninen vesipula vaivaa monia seutuja. Italia ja Espanja ovat kärsineet oliivi- ja viinisatojen menetyksiä viime vuosien kuivuushelteissä, mikä on nostanut elintarvikkeiden hintoja. Lämpimämpi Välimeri (paikoin ~5 °C normaalia korkeampi) häiritsee meriekosysteemejä ja kalastusta. Energiainfrastruktuuri on kovilla, kun jäähdytystarve kasvaa: sähköverkot uhkaavat ylikuormittua, ja tuotantokapasiteetti voi pettää (Ranskassa koettiin 2022, että ydinvoimaloita jouduttiin ajamaan alas jokien lämmenneiden jäähdytysvesien vuoksi, ja ydinvoiman käytettävyys putosi ennätysalhaiseen ~40 %:iin). Helleaaltojen terveyskuorma (lämpöhalvausten sekä sydän- ja hengitysoireiden hoito) sekä ilmastokatastrofien kustannukset (palojen sammuttaminen, jälleenrakennus) kasvavat hallituksille vuosittain. Vuonna 2023 julkaistussa Nature-tutkimuksessa arvioitiin, että Euroopan vuoden 2022 helleaalto aiheutti yli 10 miljardin euron taloudelliset vahingot, kun terveys- ja tuottavuustappiot laskettiin mukaan – valtaosin Etelä-Euroopassa. Lisäksi matkailusta ~10–20 % BKT:staan saavien maiden (kuten Kreikka, Espanja ja Portugali) taloudet voivat kärsiä, jos kesästä tulee ”liian kuuma lomailuun”: rannikkoalueiden tulot ja työpaikat ovat vaarassa, kun matkailu vähenee. Euroopan matkailukomissio (ETC) huomauttaakin, että viileämpien pohjoisten kohteiden matkailijamäärät kasvavat paljon nopeammin kuin perinteisten Välimeren lomakohteiden – osittain tämä trendi on ”yhteydessä ilmastonmuutokseen”. Myös rannikon luksuskiinteistömarkkinat voivat kokea vaikutuksia: rantahuviloiden vetovoima (ja arvo) Rivieralla tai Costa del Solilla saattaa laskea, jos kesäilmasto käy sietämättömäksi tai vakuutuskulut nousevat pilviin palojen ja tulvien riskin vuoksi. Etelä-Euroopan ennustettu ilmastokehitys (yhä useammat 40–45 °C kesäpäivät, heikentyvä vesitilanne, suurempi katastrofiriski) enteilee tuntuvia taloudellisia siirtymiä – pitkän aikavälin sijoituksissa kannattaa harkita ilmastonkestävämpiä sijainteja.
Sähköverkko ja infrastruktuuri koetuksella: Infrastruktuuri tulee olemaan kovalla koetuksella. Äärilämpö ja kuivuus yhdessä voivat aiheuttaa ketjuuntuvia häiriöitä: alhaiset vesivarannot rajoittavat vesivoiman tuotantoa; lämpimät joet haittaavat lämpövoimaloiden jäähdytystä (nähtiin mm. Ranskassa EDF:n joutuessa sulkemaan reaktoreita); ja siirtoverkon linjat menettävät tehokkuutta kuumuudessa. Sähkökatkoja tai säännöstelyä hellepäivinä on jo koettu (esim. osissa Espanjaa esiintyi katkoksia vuoden 2023 helleaallon aikana), mikä on herättänyt huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista verkon luotettavuuteen. Myös liikenneinfrastruktuuri kärsii: helle voi vääntää kiskoja ja pehmittää asfalttia, ja palonsavu voi pysäyttää lento- ja maantieliikenteen. Taloudelliset kerrannaisvaikutukset – toimitusketjujen häiriöt, helteelle alttiiden alojen työtehon lasku – ovat vaikeasti mitattavia mutta todennäköisesti merkittäviä. Euroopan investointipankki on varoittanut, että Etelä-Euroopan BKT saattaa laskea muutamalla prosenttiyksiköllä vuoteen 2050 mennessä verrattuna skenaarioon ilman ilmastonmuutosta, johtuen paljolti juuri näistä tuottavuuteen ja omaisuuteen kohdistuvista kaskadivaikutuksista.
Tämä synkkä näkymä on saanut varakkaat yksityishenkilöt ja instituutiot ajattelemaan ennakoivasti ilmastonkestävyyttä omaisuutensa hallinnassa. Yksi voimistuva strategia on sijoittaa kiinteistöihin luontaisesti viileämmässä, vakaamman ilmaston maissa – esimerkiksi Pohjolassa – jotka voivat toimia turvapaikkoina yhä ankarammiksi käyvillä etelän kesillä.
Nouseva “ilmastomuutto” -trendi
Wealth Report -havaintoja: Knight Frankin tuoreimman Wealth Report 2024 -raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nyt vakiintuneesti varakkaiden sijoittajien agendalla. Yhä useampi ultrarikas henkilö ilmoittaa ottavansa ympäristöriskit ja ilmaston miellyttävyyden huomioon kakkoskodin valinnassa (ilmeni Knight Frankin vuonna 2023 teettämässä varainhoitajakyselyssä). Käytännössä tämä tarkoittaa, että varakkaat perheet Lähi-idästä, Aasiasta ja Etelä-Euroopasta suuntaavat viileämpiin ilmastoihin hankkiessaan luksuskiinteistöjä. Raportissa todetaan kiinnostuksen pohjoismaisiin ja alppialueiden kiinteistöihin kasvavan; tämän vahvistaa myös Henley & Partnersin uusi Investment Migration Climate Resilience Index. Henleyn indeksi pisteyttää maat ilmastonkestävyyden perusteella, ja merkillepantavaa on, että kaikki 15 kärkimaata sijaitsevat lauhkealla tai kylmällä ilmastovyöhykkeellä, pääosin Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Maat kuten Suomi, Kanada ja Uusi-Seelanti saavat erittäin korkeat pisteet ilmastovakaudesta ja on nostettu sijoittajille “ilmastokeidas”-kohteiksi. Henley & Partners kohdistaa sijoitusoleskeluohjelmiaan juuri varakkaille perheille, jotka hakevat “pitkän aikavälin omaisuuden sijoitusstrategiaa” elämäntyylinsä ja perintönsä ilmastoturvaamiseksi. Toisin sanoen viisaimmat varakkaat toimijat ryhtyvät ennaltaehkäisevään ilmastomuuttoon hankkimalla kansalaisuuksia tai kiinteistöjä maista, joita he pitävät turvallisina, vakaina ja miellyttävinä elää lämpenevässä maailmassa.
“Asiakkaat, jotka ennen kinusivat toskanalaisia huviloita, kyselevät nyt pohjoisen vilvoittavia tuulia”, sanoo Marie Hickey, Savills Researchin johtaja (ETC/Savills “Coolcation” -raportti, 2025).
Välittäjien kokemuksia – lisääntynyt Pohjolan kysyntä: Luksuskiinteistövälittäjät vahvistavat tämän trendin. Eräs Alppien lomakohdeasiantuntija kertoi Fortune-lehdelle: “Kasvavan kysynnän taustalla näyttävät olevan hermostuneet asiakkaat aurinkoisemmista maista, jotka etsivät kakkoskodiksi chalet’ta kauempaa päiväntasaajalta.” Tämä lausunto kiteyttää uuden ajattelutavan: ostajat Persianlahdelta, Etelä-Euroopasta ja jopa Kaliforniasta hankkivat vuoristo- ja pohjoisia kohteita “ilmastokriisin pelastusveneiksi.” Samoin eräs Savillsin vanhempi konsultti totesi, että jotkut asiakkaat ajoittavat lomansa nyt päinvastoin kuin ennen – suuntaamalla kauas pohjoiseen heinä–elokuussa paetakseen hellettä. Matkailutilastot tukevat tätä: kesällä 2024 ulkomaisten matkailijoiden määrät Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa kasvoivat 24 % verrattuna vuoteen 2019, kun taas Espanjassa/Italiassa/Kreikassa kasvua oli 4 %. Tämä luksusmatkailun “coolcation”-ilmiö näkyy myös kiinteistöpuolella – kyselyt Pohjolan korkeatasoisten huviloiden vuokraamisesta kasvoivat viime kesänä voimakkaasti, kun Etelä-Euroopassa oli voimassa hellevaroituksia, kertoo Knight Frankin kiinteistöpäällikkö Ruotsista. Hän sanoo: “Heinäkuussa meillä on ollut eteläeurooppalaisia perheitä vuokralla Tukholman saaristossa, ja useat heistä etsivät nyt ostettavaa, vedoten ‘siedettävään’ säähän ja luontoon.” Toinen esimerkki suomalaiselta järvenrantakehittäjältä: varakkaat UAE:n ja Intian ostajat ovat hiljattain hankkineet kesäasuntoja Lapista ja Järvi-Suomesta koettuaan siellä 20 °C:n kesät – räikeä helpotus kotimaan 45 °C:sta. Nämä varhaiset omaksujat viittaavat laajempaan HNW-liikehdintään – asuinpaikkojen ilmastolliseen hajauttamiseen. Aivan kuten sijoitussalkkuja hajautetaan taloudellisten riskien varalta, perheet hajauttavat maantieteellistä riskiä: pidetään primäärikodit globaaleissa metropoleissa, mutta hankitaan toinen tai kolmas koti ilmastoltaan suosiollisilta alueilta vakuutukseksi ja kesäpakopaikaksi.
Knight Frank & Henley -indeksit: Knight Frankin Wealth Report 2024 sisältää osion “Ilmastokestävät sijainnit”, jossa tuodaan esiin kohteita, jotka yhdistävät luksusvetovoiman suotuisaan ilmasto-odotukseen. Skandinavia erottuu listalla vahvasti: Suomi ja Ruotsi mainitaan erityisesti “vakaiden kesäilmastojen ja runsaan makean veden” ansiosta, perinteisten turvasatamien kuten Sveitsin rinnalla. Henley & Partnersin Climate Resilience Index puolestaan luokittelee Suomen, Norjan ja Uuden-Seelannin harvojen “korkean resilienssin” maiden joukkoon (pisteet ≥60/100) ilmastonmuutokseen sopeutumiskyvyssä. Heidän neuvonsa asiakkaille: harkitse oleskeluluvan tai kiinteistön hankkimista jostakin näistä kestävistä maista osana elämäntapasi turvaamista. Huomionarvoista on, että Yhdysvallat on indeksissä ykkösenä (kokonsa ja vaihtelevien ilmastojensa vuoksi), mutta Yhdysvalloissakin nähdään samansuuntaista ilmiötä: ultrarikkaat ostavat kartanoita viileämmästä Tyynenmeren luoteisosasta tai vuoristoisista osavaltioista välttääkseen kuumemmat eteläiset alueet. Euroopan varakkaille yksinkertaisin ratkaisu on liikkuvuus maanosan sisällä – tästä syystä kiinnostus esimerkiksi Suomea kohtaan on kasvanut, sillä Suomi tarjoaa erinomaisen elämänlaadun ja Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden. Yksityisen varallisuuden piireissä näyttääkin vallitsevan kasvava yksimielisyys: ilmastonkestävyys on uusi luksusominaisuus. Yhtä tärkeäksi kuin merinäköala tai Michelin-tähden ravintolan läheisyys on nousemassa leuto kesäilmasto ja vakaa ympäristö, jotka toimivat huippukiinteistöjen myyntivaltteina.
Tämä kehys luo puitteet Suomen asemoitumiselle ihanteelliseksi “kesäpakopaikka”-markkinaksi globaalien perheiden keskuudessa.
Suomi ilmastokeitaana
Viileä, puhdas & hyvin yhdistetty: Suomi on lauhkean ilmaston ja ympäristölaadun keidas lämpenevässä maailmassa. Kesät ovat miellyttävän leutoja – heinäkuun iltapäivien lämpötilat ovat noin 20 °C, jopa eteläisessä Järvi-Suomessa. Helleaallot ovat harvinaisia ja lieviä (25–30 °C on jo hellepäivä, ja yli 30 °C ylittävät lukemat päätyvät uutisotsikoihin). Lisäksi pohjoisen sijainnin ansiosta Suomessa on pitkät kesäpäivät: kesä–heinäkuussa aurinko tuskin laskee lainkaan, tarjoten 18–24 tuntia valoisaa aikaa vuorokaudessa (kuuluisa yötön yö) erityisesti napapiirin yläpuolella. Yltäkylläinen päivänvalo ja viileät tuulet luovat luonnostaan terveellisen kesäympäristön – ihanteellisen ulkoilmaelämälle ilman äärimmäistä UV-säteilyä tai lämpöstressiä.
Suomella on myös maailman huippuluokkaa oleva ilman ja veden laatu. WHO:n mukaan Suomen ilma on maapallon puhtainta: pienhiukkasten (PM₂.₅) pitoisuus on alhaisin mitattu (vain ~6 µg/m³) kaikista maista, mikä johtuu paljolti valtavista metsistä (metsää ~75 % pinta-alasta) ja vähäisestä saastetasosta. Asukkaalle tämä merkitsee kirjaimellisesti helppoa hengittämistä. Pienenä anekdoottina suomalaiset vanhemmat tunnetusti laittavat vauvat talvisinkin päiväunille ulos raikkaaseen ilmaan – tapa, joka kertoo heidän luottamuksestaan ilman puhtauteen. Vesi on yhtälailla puhdasta. Erään UNESCO-tutkimuksen mukaan Suomella on maailman parhaat pohjavesi- ja juomavesivarat. Hanavesi on usein yhtä laadukasta kuin pullovesi, ja moni Suomen ~188 000 järvestä on niin puhdas, että niissä voi uida ja jopa juoda niistä. Esimerkiksi Saimaa-järveä kuvaillaan “puhtaaksi, niukkaravinteiseksi makeaksi vedeksi”, jonka kirkkaus on poikkeuksellinen. Tätä puhtaan veden runsautta hyödynnetään arjen ylellisyydessä – villiuinneista ja kalastuksesta aina korkealuokkaiseen hyvinvointiteollisuuteen (kylpylät hyödyntävät paikallista turvetta, villiyrttejä ym.). Terveydestään tarkalle ihmiselle Suomen ympäristö on valtava etu: ei saasteiden aiheuttamaa savusumua, ei huolta veden puhdistuksesta – vain raikasta ilmaa ja kristallinkirkkaita järviä.
Turvallisuus ja vakaus: Suomi kuuluu perenniaalisti maailman turvallisimpiin ja vakaimpiin maihin. Olemme Global Peace Index -tilastossa top 10:ssä (ja maailman onnellisin kansa jo kahdeksatta vuotta peräkkäin). Rikollisuusaste on hyvin matala, instituutiot ovat vahvoja ja läpinäkyviä, ja yhteiskunnallinen koheesio on korkea. Ulkomaiselle kiinteistönomistajalle tämä merkitsee mielenrauhaa: vahva oikeusvaltio, ei levottomuuksia, ja luotettavat palvelut. Suomen terveydenhuolto on kaikille yhtäläinen ja korkeatasoinen – tärkeä seikka perheille, jotka viettävät maassa pitkiä aikoja. Epätodennäköisessä sairaustapauksessa tarjolla on erinomaista hoitoa (Suomen terveydenhuollon tulokset ovat Euroopan huippua). Koulutus on toinen valopilkku: suomalaiset koulut ovat maailmankuuluja, joten maahan kokonaan muuttavillekin perheille löytyy huippuluokan kansainvälisiä ja paikallisia kouluja.
Käytännön tasolla Suomi on hyvin saavutettavissa pohjoisesta sijainnistaan huolimatta. Helsinki on merkittävä lentoliikenteen solmukohta, josta on suoria lentoja yli 120 kansainväliseen kohteeseen. Suoria lentoja on esimerkiksi Lontooseen (3 h), Pariisiin (3 h), Dubaihin (6 h), Singaporeen (11 h) ja New Yorkiin (8 h). On täysin mahdollista nauttia aamiaista suomalaisella järvirannalla ja istua iltapäivällä johtoryhmän kokouksessa Lontoossa tai Frankfurtissa. Euroopan sisällä Helsinki-Vantaan lentoasema ja Finnair tarjoavat tehokkaat yhteydet – ja koska Suomi on Schengen-alueessa, maahan saavuttuasi sinulla on viisumivapaa pääsy 26 Euroopan maahan. Internet- ja tietoliikenneinfrastruktuuri on Suomessa ensiluokkainen: Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka julisti laajakaistan kansalaisoikeudeksi, ja nykyään täällä on maailman korkeimpia internetin käyttöasteita ja kattava 5G-verkko. Näin etätyö tai liiketoiminnan hoito suomalaiselta kesähuvilalta sujuu saumattomasti – moni teknologiayrityksen toimitusjohtaja on todennut voivansa työskennellä helposti suomalaiselta saarelta ilman, että yhteydet kärsivät.
Suomi tarjoaa sijoittajille selkeitä oleskelulupavaihtoehtoja ja ulkomaalaisomistajalle myönteisen toimintaympäristön – omistusoikeudet ovat vahvat, EU-kansalaisia kohdellaan tasaveroisesti, ja myös EU:n ulkopuoliset ostajat voivat tyypillisesti ostaa kiinteistöjä vapaasti (vain joitain rajoituksia on raja-alueilla).
Suomi yhdistää koskemattoman luonnon ja ensiluokkaisen infrastruktuurin tavalla, johon harva maa pystyy. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Suomea kutsutaan “ilmastokeitaaksi”: voit nauttia rauhallisista järvistä ja metsistä tinkimättä modernista mukavuudesta, turvallisuudesta tai yhteyksistä muuhun maailmaan.
Järvi-Suomi parrasvaloissa
Suomen Järvi-Suomi (Lakeland) on valtava sinivihreä mosaiikki järviä, saaria ja metsiä – käytännössä luonnonparatiisi, joka on kuin luotu kesänviettoon järvenranta-asunnolla. Tärkeimpiä alueita ovat:
Saimaa ja ympäristö: Saimaa on Suomen suurin järvi, labyrinttimainen vesistöverkosto, jota kutsutaan usein Euroopan “vesilabyrintiksi”. Se tunnetaan poikkeuksellisen puhtaasta vedestään ja jopa yhdestä harvinaisesta kotoperäisestä eläinlajista – saimaannorpasta. Alueella on nykyään UNESCO Global Geopark, joka nostaa esiin sen “koskemattoman järviluonnon ja huikeat vesilabyrintit”. Seudulla on kaupunkeja, kuten Savonlinna (keskiaikaisine linnoineen, jossa järjestetään oopperajuhlat), tuomassa kulttuuria erämaan keskelle. Veneily on täällä elämäntapa – voit purjehtia tai ajaa satoja kilometrejä toisiinsa liittyviä järviä ja kanavia pitkin. Huvilan omistaminen Saimaalla tarkoittaa, että vene (tai vesitaso!) voi olla sinulle pääasiallinen kulkuneuvo. Kalastus (hauki, ahven, taimen) on erinomaista, ja paikalliset vaalivat perinnettä päättää kesäilta saunomiseen ja sen jälkeen virkistävään järvipulahdukseen – terveysrituaali, jota suomalaiset rakastavat.
Päijänne ja Salpausselkä: Päijänne, Suomen toiseksi suurin järvi, on toinen helmi – niin puhdas, että se toimii Helsingin juomaveden lähteenä 120 km pitkän tunnelin kautta. National Geographic on nimennyt Päijänteen yhdeksi maailman kauneimmista järvistä, ja sitä ympäröi UNESCO:n nimeämä Salpausselkä Geopark, joka on arvostettu ainutlaatuisten harjujensa ja akviferiensä ansiosta – ne tuottavat juomavettä neljäsosalle Suomen väestöstä. Alueen mikroilmasto hyötyy järven tasaavasta vaikutuksesta: kesät ovat mukavan lämpimiä ilman äärikuumuutta, ja talvet leudompia suuren vesistön ansiosta. Päijänteen kansallispuisto suojelee kymmeniä saaria, joilla on ikimetsiä ja hiekkaharjuja – voit kuvitella melovasi omalle pikniksaarellesi. Järven pohjoispäässä levittäytyy houkutteleva saaristo, joka muistuttaa Suomen rannikkosaaria: rauhallisia poukamia, jotka ovat ihanteellisia uintiin ja rentoutumiseen. Koska alueella on vain vähän valmiita luksusrakennuksia, tämä koskematon seutu tarjoaa mahdollisuuksia hankkia laajoja rantatontteja – monilla on tieyhteys ja perustekniikka valmiina – ja rakentaa niille moderneja, kestäviä ekokoteja.
Rannikon saaristo (Turku & Ahvenanmaa): Suomen lounaisrannikolla levittäytyy maailman suurin saaristo (tuhansia saaria Turun ja Ahvenanmaan välillä). Alue antaa ainutlaatuisen merellisen lisän järvikeitaalle – Itämeren viilentävä vaikutus pitää kesäveden noin 18–20 °C:ssa, ja raikkaat merituulet puhaltavat. Saaristolla on UNESCO:n biosfäärialue-status kulttuurisen ja luonnonperintönsä ansiosta. Voit purjehtia luodolta toiselle, syödä tuoreita Itämeren merenantimia ja ihailla keskiyön aurinkoa meren horisontissa. Monet saaret ovat autottomia, saavutettavissa vain veneellä – täydellinen yksityisyys. Silti yhteydet paranevat: reittilautat ja jopa pengertiet yhdistävät monia isompia saaria. Tunnelma on idyllistä skandinaavista rannikkoelämää – punaisten mökkien, majakoiden ja niittykukkien sävyttämää – mutta voit yhtä hyvin rakentaa tänne modernin huvilan infinity-altaineen ja saunoineen mäntyjen keskelle, 180° merinäköalalla.
Lapin tunturiylängöt (Inari, Ylläs, Kuusamo): Jos viileät kesät, satumaiset talvet Joulupukin kotikulmilla, rauhalliset hiihtoretket ja syvän hiljaisuuden maisemat ovat mieleesi, suomalainen Lappi tarjoaa tuntureita ja ylänköjä, joissa aurinko ei laske kahteen kuukauteen. Pohjois-Lapissa kesän keskilämpötilat ovat kirpeät 10–15 °C – helpottava viileys Euroopan helteiden aikana. Seudut kuten Inarijärvi ääripohjoisessa ovat lähes epätodellisen kauniita: kirkkaita vesiä, koivumetsiä ja saamelaiskulttuurin sävyttämää tunnelmaa. Lapissa mökin omistaminen tarkoittaa nauttimista paitsi viileistä kesistä myös revontulista ja talviurheilusta – alue vetää puoleensa ympäri vuoden. Ilmanlaatu on täällä niin puhdasta kuin vain olla voi. Uusien pienlentokenttien ja yksityiskoneiden terminaalien (esim. Kittilä, Ivalo) myötä näihin syrjäisiin luksuspiilopaikkoihin on entistä helpompi päästä. Vaikka Lapissa kesällä on lähes jatkuva päivänvalo, pimennysverhot ja kekseliäs arkkitehtuuri ratkaisevat sen – ja pitkät päivät mahdollistavat loputtomat patikoinnit, lohen perhokalastuksen tai rentoutumisen tunturin laelle sijoitetussa porealtaassa surrealistisen yöttömän taivaan alla.
Järvi-Suomi tarjoaa sellaista, mihin ruuhkainen Välimeri ei tulevina vuosikymmeninä kykene: rauhaa, raikkautta ja kestävää luonnonkauneutta, silloinkin kun ilmastot muualla kovenevat. Se on ympäristö, jossa monen sukupolven perheet voivat kokoontua joka kesä ja todella nauttia ulkoilmasta sen sijaan, että piiloutuisivat siltä.
Seuraavaksi tarkastelemme, miksi juuri nyt on erinomainen hetki investoida kodin rakentamiseen tänne, ja miten hyödyntämällä suomalaisen kestävän rakentamisen osaamista (kuten massiivipuuta) voi luoda sukupolvien päähän kantavan arvokodin.
Miksi rakentaa nyt? makro- ja mikrotalouden näkökulmat
Useat samanaikaisesti vaikuttavat tekijät tekevät tästä ajankohdasta otollisen investoida suomalaiseen järvenrantahuvilaan – sekä makrotaloudellisesta näkökulmasta että mikrotason hyötyjen kannalta:
Edulliset tontit, korkea arvo: Perinteisiin luksuskohteisiin verrattuna kiinteistöhinnat Suomessa ovat erittäin houkuttelevat. Suomessa on runsaasti vesistöjen rantamaata – maassa on noin 330 000 km rantaviivaa – ja se on selvästi halvempaa kuin vastaavat sijainnit Välimeren tai Alppien seuduilla. Esimerkiksi erään tapauksen mukaan britti osti Suomesta 4 hehtaarin järvenrantatilakokonaisuuden 75 000 eurolla, ja hänen mukaansa vastaava kohde eteläisessä Englannissa maksaisi vähintään 550 000 €. Vaikka parhaista tonteista kuuluisien suomalaisten järvien äärellä (esim. kansallispuistojen tuntumassa tai suosittujen kaupunkien liepeillä) maksetaankin korkeampia hintoja, nekin ovat usein vain murto-osa vaikkapa samankokoisen Côte d’Azurin rannikkotontin hinnasta. Suomen Järvi-Suomessa voi hankkia 1–2 eekkerin (noin 0,4–0,8 ha) metsäisen rantatontin muutaman sadantuhannen euron hintaan – ennenkuulumattoman edullinen tilaisuus verrattuna miljooniin, jotka vaaditaan minkä tahansa kelvollisen Välimeren rantatontin tai alppimajan tontin ostoon Sveitsissä. Jopa kaikkein ensiluokkaisimmat suomalaiset kohteet (esim. yksityinen 10 hehtaarin saari) saattavat joskus löytyä alle miljoonalla eurolla. Tämä hintaero heijastaa historiallisesti vähäisempää kysyntää, joka on nyt muuttumassa kansainvälisten ostajien alkaessa löytää Suomen. Ostamalla nyt voi lukita itselleen huomattavan maa-alueen nykyhinnoilla, ennen kuin mahdollinen ilmastoperäinen muuttoliike ja ulkomainen kiinnostus nostavat hintoja. Lisäksi Suomen kiinteistöverotus on kansainvälisesti matala – maalla ja rakennuksilla kiinteistövero on maltillinen vuotuinen maksu (tyypillisesti 0,5–1 % arvosta kunnasta riippuen), eikä Suomessa ole yleistä varallisuusveroa tai kiinteistöihin kohdistuvaa perintöveroa (jälkimmäinen poistettiin vuonna 2005). Myös kaupan kustannukset ovat kohtuulliset (varainsiirtovero 4 % kiinteistöistä, mutta uudiskohteista, jotka myydään asunto-osakeyhtiön osakkeina, ei peritä lainkaan varainsiirtoveroa). Lyhyesti sanottuna suomalaisen kiinteistön ylläpitokulut ovat alhaiset, mikä parantaa sen pitkän aikavälin sijoitusprofiilia.
Suotuisat verokannustimet: Suomen valtio kannustaa aktiivisesti kestävää uudisrakentamista ja maaseudun kehittämistä erilaisten etujen kautta. Esimerkiksi tarjolla on verovähennyksiä kodin parannuksiin ja energiatehokkuuden parantamiseen – suomalaiset kotitaloudet voivat hyödyntää kotitalousvähennystä asentaessaan vaikkapa lämpöpumpun, aurinkopaneeleita tai parempaa eristystä. Ulkomaiselle ostajalle, joka rakennuttaa uutta kotia, tämä etuus ei ehkä suoraan päde, mutta hyödyt epäsuorasti, sillä rakentajasi voi hyödyntää yrityksille suunnattuja energiatehokkaan rakentamisen kannustimia (ja mahdollisesti välittää osan säästöistä sinulle). Suomi myös alensi eräiden rakennuspalvelujen arvonlisäveroa koronan jälkeisen rakentamisen elvyttämiseksi. Lisäksi, mikäli kiinteistöä vuokraa joskus kausiluonteisesti, Suomessa lyhytaikaisen vuokraustoiminnan ns. majoitustoiminnan verokohtelu on hyvin suopea. Lainsäädäntö sallii merkittäviä vähennyksiä (mukaan lukien kiinteän könttävähennyksen kakkosasunnon vuokratuloista), mikä tekee vuokratulojen verotuksesta varsin tehokasta. Makrotasolla mainittakoon, että Suomi on vuosina 2024–2025 ottanut käyttöön “vihreän siirtymän” verohyvityksen suurille ilmastoystävällisille investoinneille. Vaikka tämä on suunnattu teollisuudelle, se viitoittaa politiikan suuntaa: entistä enemmän tukea hankkeille, jotka edistävät kestävyyttä. Uusi puinen ekokoti, jossa on aurinkopaneelit ja akusto, voisi hyvinkin saada paikallisia avustuksia tai vähintäänkin nopeuttaa lupien käsittelyä, koska se on linjassa Suomen hiilineutraaliustavoitteiden kanssa.
Edullinen rahoitus ja euro-suojaus: Vuonna 2025 korot Euroopassa ovat nousseet historiallisista pohjalukemista, mutta rahoitus on edelleen suhteellisen edullista ja sitä on hyvin saatavilla maksukykyisille ostajille. Suomalaiset pankit ovat vakavaraisia ja usein valmiita tekemään ulkomaisten ostajien kanssa yhteistyötä asuntorahoituksessa, erityisesti jos ostajalla on merkittävästi varoja. Vaikka lainaa ei tarvitsisikaan, jotkut asiakkaat hyödyntävät euromääräistä lainaa valuuttasuojauksena, mikäli heidän tulonsa ovat jossain muussa valuutassa. Euro itse on ollut varsin vakaa suhteessa dollariin ja muihin päävaluuttoihin, liikkuen hallittavissa rajoissa. Jos kotivaluuttasi on USD tai GBP, euron heikkous voi joinakin aikoina tarjota suotuisan ostohetken (esimerkiksi vuosina 2022–2023 euro oli suhteellisen heikko, mikä käytännössä antoi dollaripohjaisille ostajille noin 10–15 % alennuksen). Rakentamalla nyt lukitset kustannukset euroissa, mikä toimii suojauksena tulevia valuuttakurssien heilahteluja vastaan. Suomen inflaatio on viime vuosina ollut euroalueen keskiarvoa alempi (energia-shokkeja lukuun ottamatta), ja rakennuskustannusten inflaatio on laantunut vuoden 2022 piikin jälkeen. Uudisrakentamisessa on lisäksi ALV-palautusmekanismi – jos rakennutat talon itsellesi, maksat 25,5 % arvonlisäveroa materiaaleista ja palveluista, mutta voit hakea siitä suuren osan takaisin, mikäli talo tulee vapaa-ajan asunnoksesi ja ylittää tietyn arvon.
Valtion tuki kestävälle rakentamiselle: Suomi etenee määrätietoisesti kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, ja tähän liittyy konkreettisia kannustimia, joista uudet kestävällä tavalla rakennetut talot hyötyvät. Esimerkiksi maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun asentamiseen on tarjolla avustuksia, jotka tyypillisesti kattavat jopa 25 % järjestelmän kustannuksista. Joissakin maakunnissa on myös pilottiohjelmia, jotka tarjoavat tukia kodin akkuvarastojen hankintaan sähköverkon vakauden edistämiseksi. Useat kunnat Järvi-Suomessa ovat tarjonneet pieniä “muuttokannustimia” uusille asukkaille tai talonrakentajille – esimerkiksi joissakin maaseutukunnissa kunta kustantaa vesi- ja viemäriliittymän (säästö tuhansia euroja) jokaiselle, joka rakentaa pysyvän asunnon. Lisäksi Suomen rakennusmääräykset kannustavat huippuluokan energiatehokkuuteen: uusien talojen on täytettävä energialuokka A:n vaatimukset (erittäin korkea eristys- ja hyötysuhdetaso). Tämä vaatimus johtaa äärimmäisen alhaisiin käyttökustannuksiin (jotkin uudet suomalaiset talot voivat olla energiankulutukseltaan lähes nettonollassa, kiitos aurinkopaneelien ja lämpöpumppujen yhdistelmän). Myös kansallista sähköverkkoa päivitetään “akkuvalmiiksi” ja sähköautoystävälliseksi – Suomessa sähköautojen määrä asukasta kohden on Euroopan kärkisijoilla, ja maaseudun verkkoinfrastruktuuri kehittyy samaa tahtia. Tämä tarkoittaa, että jopa syrjäisetkin kiinteistöt voivat tarjota sähköauton latausmahdollisuuden ja mahdollisesti myydä ylijäämäaurinkosähköä takaisin verkkoon. Rakentamalla nyt pääsee hyödyntämään kaikkia näitä tulevaisuuteen suuntaavia tukimekanismeja: voit luoda kodin, joka ei ole vain idyllinen, vaan myös tulevaisuudenkestävä ja jonka ekologisia ratkaisuja tuetaan yhteiskunnan toimesta.
Markkina-ajoitus – nousupotentiaali: Kysyntäpuolella voidaan sanoa, että olemme taitekohdassa, jossa Pohjois-Euroopan luksuskiinteistöistä on tulossa “trendikkäitä” ilmastoturvasatamina. Ensimmäisinä liikkeelle lähtevät hyötyvät eniten. Huippuluokan rantatontteja on rajallisesti (varsinkin sellaisia, joissa kaikki on kohdallaan: hyvä tieyhteys, sähkö saatavilla, upeat näkymät jne.). Kansainvälisen tietoisuuden kasvaessa nämä napataan nopeasti. Knight Frankin vuoden 2025 kiinteistökatsauksessa Suomen Järvi-Suomi mainittiinkin “nousevana huippumarkkinana” sen jälkeen, kun alueella oli tehty useita näkyviä ulkomaisten ostajien hankintoja. Jos nyt rakentaa räätälöidyn järvenrantahuvilan, sen arvonnousupotentiaali voi seuraavan 5–10 vuoden aikana olla merkittävä – puhumattakaan aineettomasta nautintoarvosta, jonka tällaisesta omistuksesta saa. Suomen talous ja kiinteistömarkkinat ovat erittäin vakaat – täällä ei ole spekulatiivista kuplaa, vaan tasaista maltillista kasvua. Alaspäin suuntautuva riski on siten rajallinen verrattuna ylikuumentuneisiin markkinoihin. Ja jos Etelä-Euroopan ilmasto-ongelmat valitettavasti pahenevat, on mahdollista, että vuoteen 2030 mennessä suomalainen järvenrantakoti voi olla yhtä haluttu kuin huvila Toscanassa aikanaan oli, mikä nostaa arvoa vastaavasti.
Yhteenvetona: makrotason olosuhteet (ilmaston ohjaama kysynnän siirtymä, Suomen tukipolitiikat) ja mikrotason edut (halvat tontit, matalat verot, teknologiset kannustimet) tukevat vahvasti toisiaan. Rakentaminen nyt merkitsee, että saat haltuusi halutun kohteen edulliseen hintatasoon, hyödyt nykyisistä kannustimista ja olet eturintamassa ennen ryntäystä, jonka odotetaan kiihtyvän tulevina vuosina. Tämä on sekä elämäntapaan tehtävä investointi että fiksu taloudellinen siirto. Seuraavassa osiossa perehdytään siihen, miten rakentaa – tarkemmin sanottuna siihen, miksi CLT:n ja massiivipuun käyttö on ihanteellinen lähestymistapa kestävän luksuskodin toteuttamiseen tässä yhteydessä.
CLT- ja massiivipuurakentamisen edut
Talorakentaminen ristiinliimatuista massiivipuuelementeistä (CLT) ja muista massiivipuurakenteista tarjoaa monia etuja, jotka sopivat täydellisesti sekä luksus- että kestävyyspäämääriin. Itse asiassa Pohjois-Eurooppa on arkkitehtuurin “puurenessanssin” eturintamassa, ja Suomi (suurena puuntuottajana) on tämän osaamisen keskus.
Hiilinegatiivinen rakentaminen: Massiivipuulla rakentaminen leikkaa radikaalisti rakentamisen hiilijalanjälkeä. Jokainen puukuutiometri varastoi noin tonnin hiilidioksidia, jonka puu on kasvaessaan imenyt ilmakehästä – eli CLT-talo toimii kirjaimellisesti hiilinieluna. Suomessa vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jos 80 % uusista rakennuksista tehtäisiin puusta betonin/teräksen sijaan, se kompensoisi puolet Euroopan rakentamisen päästöistä. Betonin ja teräksen valmistus on erittäin hiili-intensiivistä; korvaamalla ne teknisesti jalostetulla puulla vältetään nämä päästöt ja hiili lukitaan rakennuksen koko eliniän ajaksi. Ekotietoiselle omistajalle puutalossa asuminen on voimakas kannanotto – talosi on itsessään osa ilmastoratkaisua. Tukholman tulevan “Wood Cityn” (maailman suurin massiivipuurakennushanke) arvioidaan vähentävän rakentamisen päästöjä jopa 40 % verrattuna tavanomaiseen rakentamiseen. Sinun räätälöity järvenrantatalosi pystyy yltämään vastaavaan vähennykseen, erityisesti jos käytetään paikallista suomalaista puuta. Tämä sopii yksiin Suomen valtakunnallisen puurakentamisen edistämisen kanssa (Helsingissä on jopa puukaupunginosa, jossa valtio tukee puun käyttöä rakentamisessa). Tärkeää on myös, että Suomen metsät ovat kestävän metsänhoidon piirissä (lain mukaan istutetaan enemmän puita kuin hakataan), joten puusta voi rakentaa puhtain omatunnoin.
Lujuus, turvallisuus ja kestävyys: Modernit CLT-levyt ovat hämmästyttävän lujia – ristiliimaamalla kerrokset ne saavuttavat rakenteellisen lujuuden, joka on verrattavissa samankokoiseen teräs- tai betonirakenteeseen. Tämä tarkoittaa, että monikerroksiset rakennukset ja pitkät jännevälit ovat mahdollisia (laajat avoimet oleskelutilat, korkeat holvikatot huvilassasi – kaikki toteutettavissa ilman pylväsmetsää). Vastoin oletusta massiivipuu toimii erinomaisesti tulipalossa. Ulompi puukerros hiiltyy ja eristää sisäosia, säilyttäen rakenteellisen eheyden paljon kauemmin kuin suojaamaton teräs pysyisi. Testit osoittavat, että massiivipuurakenteet voivat saavuttaa 2–3 tunnin palonkestävyysluokituksen. Tukholman Wood City käyttää “palosuojattua” massiivipuuta luottavaisin mielin ja toteaa, että insinööripuun hiiltynyt kerros “säilyttää suuren osan rakenteellisesta lujuudestaan” palotilanteessa. Suomen vakuutusyhtiöt suhtautuvat puutaloihin suopeasti näiden ominaisuuksien ansiosta. Massiivipuu on myös suhteellisen kevyttä – noin viidesosan betonin painosta – mikä tekee siitä edullisen tietyissä olosuhteissa (esim. se kestää maanjäristyksiä paremmin pienemmän massan ja puun joustavuuden ansiosta). Jos joskus murehdit pientäkin maanjäristystä (Suomessa riski on tosin hyvin vähäinen), puutalo kestää sellaista kivitaloa paremmin. Kestävyydeltään oikein suunnitellut CLT-talot ovat erittäin pitkäikäisiä (satoja vuosia). Monet keskiaikaiset skandinaaviset puurakennukset ovat yhä pystyssä. Modernit käsittelyt ja suunnitteluratkaisut estävät kosteusongelmia – esimerkiksi riittävät räystäät, tuulettuvat julkisivut jne., jotka jokainen hyvä suomalainen arkkitehti osaa huomioida suunnittelussa.
Nopeus ja tarkkuus: Rakentaminen esivalmistetuilla puuelementeillä on nopeaa. CLT-elementit voidaan CNC-jyrsiä tehtaalla tarkkoihin mittoihin (ikkuna-aukotkin millimetrin tarkkuudella). Ne saapuvat työmaalle valmiina koottaviksi kuin jättimäinen palapeli. Tyypillisen 250 m² talon runko voidaan pystyttää muutamassa päivässä, ei kuukausissa. Tämä on valtava etu Suomen ilmastossa – rakennus saadaan nopeasti “säälle suljetuksi”, mikä vähentää rakenteiden säärasitusta rakennusaikana. Nopeampi rakentaminen tarkoittaa pienempiä työvoimakustannuksia ja vähäisempää häiriötä tontilla. Se myös tarkoittaa, että sinä asiakkaana pääset nauttimaan kodistasi nopeammin. On olemassa esimerkki suomalaisesta rakentajasta, joka pystytti kokonaisen 3-kerroksisen asuinkerrostalon 8 päivässä CLT-moduuleilla. Yksittäisen omakotitalon rungon pystytys ja sääsuojaus voidaan saada valmiiksi 1–2 viikossa. Lisäksi rakentaminen on hiljaisempaa – ei viikkokausien piikkausta tai betonirekkojen ramppaamista. Jos tonttisi sijaitsee rauhallisessa luontomaisemassa, massiivipuurakentaminen kuormittaa ympäristöä vähemmän rakennusvaiheessa (vähemmän melua, vähemmän pölyä).
Biofiilinen estetiikka ja hyvinvointi: Teknisten etujen ohella puutalossa asumisella on syviä tunne- ja terveyshyötyjä. Paljaat puupinnat sisätiloissa luovat lämpimän, rauhoittavan tunnelman, joka on linjassa biofiilisen suunnittelun periaatteiden kanssa (yhdistäen asukkaat luontoon). Tutkimuksissa on havaittu, että kodin luonnolliset puupinnat voivat alentaa asukkaiden stressiä ja jopa sykettä. Männyn tai kuusen tuoksu, puunsyyn tuntu käsissä, akustiikka (puu vaimentaa kovia ääniä) – kaikki nämä tekijät lisäävät hyvinvoinnin tunnetta. Koska hyvinvointi on avainasemassa retriittikodin tavoitteissa, tämä on valtava plussa. Monet vaativat ostajat hakevatkin nykyään nimenomaan “kokonaan luonnonmateriaaleista” rakennettuja taloja näiden hyötyjen vuoksi. Puu mukautuu esteettisesti moniin tyyleihin: se sopii minimalistiseen skandinaaviseen designiin (vaalea saarni- tai koivupinta, puhtaat linjat) tai rustiikimpaan vuoristomajatyyliin, ja sitä voidaan käyttää myös näyttävissä moderneissa muodoissa (kaarevat liimapuupalkit jne.). Puu sopii kauniisti yhteen suurten lasipintojen kanssa luoden saumattoman sisä-ulkotilan jatkumon, jota järvenrantakodeilta toivotaan. Ei ole sattumaa, että Pohjoismaat ovat usein elämänlaadun vertailujen kärjessä – puu- ja luonnonmateriaalien perinne on osa ihmisläheisten, viihtyisien ympäristöjen luomista. Kun asut CLT-kodissa järven rannalla, ympäristö itsessään on palauttava – erityisen merkityksellistä, jos vietät muuten kiireistä ja stressaavaa työelämää.
Malliprojektit ja innovaatiot: Euroopan innostus massiivipuurakentamiseen tarkoittaa, että kotisi voi hyödyntää alan viimeisimpiä edistysaskelia. Mainittu Tukholman Wood City esimerkiksi integroi puutaloihinsa itse tuotettua aurinkoenergiaa ja älykkäitä järjestelmiä. Siellä kehitettyjä tekniikoita (kuten erityisiä puu-betonikomposiittilattioita paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi) voidaan soveltaa myös suomalaisissa hankkeissa. Suomen omat Metsä Wood, Stora Enso sekä Vivaretin kumppani Crosslam Oy tuottavat huippulaatuista CLT:tä ja LVL:ää (viilupuuta), ja ne innovoivat jatkuvasti tuotteita ja räätälöityjä puurakenneratkaisuja. Pääset käytännössä mukaan huipputeknologia-alalle; tämä ei ole mitään vanhan ajan hirsimökin rakentamista (vaikka sekin voi olla viehättävää), vaan tarkkuusinsinöörityötä. On syytä mainita, että Suomeen rakennettiin jo 2019 kahdeksankerroksinen puukerrostalo (Joensuussa) ja Espooseen moduulirakenteinen puukoulu – osoittaen, että jopa urbaani mittakaava on mahdollinen. Luksustalossa voidaan toteuttaa rohkeitakin design-ratkaisuja: pitkiä uloketerasseja, kahden kerroksen korkuisia näyttäviä oleskelutiloja jne., kaikki massiivipuun ominaisuuksien ansiosta.
Ekologinen profiili ja tulevaisuuden arvo: Massiivipuun käyttö on linjassa kohdeasiakkaidemme ajatusmaailman kanssa (he haluavat kestävää luksusta) ja se tulevaisuudenvarmistaa kiinteistön arvon. Kun sääntely-ympäristö kehittyy, voidaan ennakoida, että 10–20 vuoden kuluttua suuren hiilijalanjäljen rakennukset voivat kohdata korkeampia veroja tai sanktioita, kun taas hiiltä varastoivat rakennukset saattavat saada hyvityksiä. Jo nyt jotkin kaupungit (kuten Oslo ja Vancouver) kannustavat vähähiiliseen rakentamiseen. Rakentaminen puusta nyt voisi mahdollisesti tehdä kiinteistöstäsi oikeutetun tuleviin vihreän rakentamisen sertifiointietuihin tai jopa vakuutusbonuksiin (jotkut vakuutusyhtiöt harkitsevat alennuksia kestävien kotien vakuutusmaksuihin). Lisäksi, mikäli perhe joskus kaukana tulevaisuudessa päättäisi myydä, 2020-luvulla rakennetun “hiilinegatiivisen huvilan” tausta voi olla ainutlaatuinen myyntivaltti – erityisesti seuraavalle sukupolvelle, joka on vieläkin sitoutuneempi ilmastotoimiin.
Yhteenvetona: CLT ja massiivipuu tarjoavat talolle voittavan yhdistelmän: ilmastopositiivisuuden, vankan turvallisuuden, nopean rakentuvuuden sekä kauneuden ja asumismukavuuden vailla vertaa. Se sopii täydellisesti yhteen Vivaretin filosofian kanssa, jossa perinne (puukäsityötaito) yhdistyy huipputason suunnitteluun.
Kuten seuraavassa osiossa tuodaan esiin, Vivaret hyödyntää näitä etuja täysimääräisesti – se työllistää mestaripuuseppiä (Compagnons des Devoir -koulutuksen saaneita) luomaan mittatilauspuuelementtejä ja työskentelee Suomen parhaiden puurakenneinsinöörien kanssa. Tuloksena ei synny pelkkä talo, vaan perintö: moderni skandinaavinen huvila, joka hengittää ympäröivän metsän tahdissa.
Vivaretin ja Avantoan konsepti
Vivaretin tarjoama ratkaisu erottuu kokonaisvaltaisella lähestymistavalla, joka yhdistää maailmanluokan käsityötaidon, innovatiivisen suunnittelun ja integroidut hyvinvointielementit. Kun teet yhteistyötä Vivaretin kanssa ilmastoälykkään retriittisi luomisessa, saat käyttöösi tiimin ja prosessin, jolle ei tässä nichessä löydy vertaista.
Käsityötaito – Compagnons des Devoir -perinne: Vivaretin rakennustiimejä johtaa toimitusjohtaja ja perustaja Jonathan Carle, ja tiimeihin kuuluu mestariartesaaneja, jotka ovat kouluttautuneet Ranskan legendaarisessa Compagnons des Devoir -killassa. Tämä järjestö on kuuluisa tarjotessaan “aitoa huippuosaamista käsityökoulutuksessa”, ja se on siirtänyt vuosisatoja vanhaa tietotaitoaan puu-, kivi-, metalli- ym. aloilla sukupolvelta toiselle. Kun työmaalla on Compagnons-koulutettuja käsityöläisiä, varmistetaan, että kodissasi jokainen liitos ja yksityiskohta toteutetaan korkeimpien laatuvaatimusten mukaisesti – nämä ammattilaiset ovat hioneet taitojaan vuosien mittaisissa oppisopimuskoulutuksissa (sisältäen niin sanotun “Tour de France” -kiertokoulutuksen eri mestareiden alaisuudessa) ja suhtautuvat työhönsä valtavalla ylpeydellä. Asiakkaalle tämä tarkoittaa sellaista viimeistelyn tasoa, jota massarakentajat eivät pysty jäljittelemään. Oli kyse käsin sovitetuista lohenpyrstöliitoksista näkyvissä palkeissa tai mittatilausveistetyistä puuportaista, Vivaretin tiimi tuottaa vanhan maailman laatua nykyaikaisessa toteutuksessa. Se on vastalääke tusinatuotantona rakennetuille loma-asunnoille – jokainen Vivaret-koti on pohjimmiltaan veistoksellinen taideteos, jossa asutaan.
Arkkitehtisuunnittelu – Kivi Sotamaa: Suunnittelun saralla Vivaretin toinen perustaja, palkittu suomalainen arkkitehti Kivi Sotamaa, johtaa tunnusomaisten kotiemme suunnittelua. Sotamaa on kansainvälisesti arvostettu arkkitehti, joka integroi digitaaliset suunnitteluteknologiat orgaanisiin muotoihin ja kestäviin materiaaleihin. Aiemmin hän oli perustamassa Ateljé Sotamaa -toimistoa, ja hänen portfolioonsa kuuluu kaikkea veistoksellisista saunapaviljongeista palkittuihin museosuunnitelmiin. Kivin filosofia on “suunnitella inhimillisiä kokemuksia” – tarkoittaen arkkitehtuuria, joka ei pelkästään näytä ikoniselta vaan myös tuntuu oikealta käyttäjilleen ja ympäristöönsä. Käytännössä se voi tarkoittaa kotia, joka kaartuu rantaviivan muotoja myötäillen, tai kattolinjaa, jota inspiroi aallon lempeä kaari, tai sisätiloja, jotka kehystävät tiettyjä metsä- tai auringonlaskumaisemia kuin taidetta. Sotamaan Vivaretille suunnittelemat talot ammentavat biofiilisistä elementeistä – laajoja lasipintoja tuomaan luonto sisään, jouhevia sisä–ulko-tiloja ja tietenkin runsaasti puuta, jotta dialogi ympäröivän maiseman kanssa säilyy jatkuvana. Kivi Sotamaan käsissä et saa mitään geneeristä hirsimökkiä tai talopakettia katalogista; saat uniikin arkkitehtonisen mestariteoksen, joka on räätälöity juuri sinun tontillesi ja elämäntyylillesi. Silti siinä on syvästi suomalainen henki: minimalistinen, funktionaalinen ja sopusoinnussa luonnon kanssa (hänen tyyliään kuvataan usein ilmauksella “Nordic Zen”). Tämä suunnitteluperimä on merkittävä etu – käytännössä tähtiarkkitehdin suunnittelema koti ilman sitä egoa tai epäkäytännöllisyyttä, joka joskus liittyy suuriin nimiin, sillä Sotamaan tyyli on erittäin toimiva, rehellinen ja lämmin.
Integroidut Avantoa-hyvinvointipaviljongit: Yksi Vivaretin konseptin kohokohdista on sisäänrakennettu sauna- ja hyvinvointielämys, jonka tarjoaa sisarbrändimme Avantoa. Jokaiseen Vivaret-kotiin kuuluu täysin integroitu sauna-spa -kokonaisuus. Tämä ei ole mikään tavanomainen pihan perälle lisätty sauna, vaan kokonaisvaltainen hyvinvointialue, johon voi kuulua muun muassa panoraamanäkymällinen järvenrantasauna (puu- tai sähkökiukaalla mieltymyksen mukaan) lattiasta kattoon ulottuvine lämpökäsiteltyine puupintoineen; viereinen kuuma poreallas tai jacuzzi terassilla; avanto tai kylmävesiallas (joko luonnonpolku järveen tai ylläpidetty kylmävesipalju); ulkosuihkut sadesuihkuineen; ja jopa jooga-/meditaatiotila infrapunalämmittimin. Kaikki nämä on saumattomasti yhdistetty päärakennukseen kauniiden siirtymätilojen kautta – kuvittele esimerkiksi rentoutumisoleskelutila takkoineen saunan ja päärakennuksen olohuoneen välissä. Suunnittelun tavoitteena on luoda henkilökohtainen spa, josta voi nauttia ympäri vuoden. Kesällä tarkoituksena on sauna ja sitten pulahtaminen viileään järveen keskiyön auringon alla. Talvella lämmitellään hiihtolenkin jälkeen ja ehkä rohkaistutaan kierähtämään lumihankeen ennen siirtymistä höyryävän saunan lämpöön. Suomen saunaperinteen terveyshyödyt on hyvin dokumentoitu (verenkierron parantuminen, kehon puhdistuminen, stressin lieventyminen), ja Vivaret-kodeissa tästä rituaalista on tehty mahdollisimman vaivaton ja ylellinen. Avantoa käyttää huipputason varusteita: kiukaat johtavilta suomalaisilta merkeiltä (esim. Harvia tai Tulikivi), aromikkaat setri- tai haapapuiset saunasisustukset sekä älyohjaus, jonka avulla saunan voi lämmittää etänä valmiiksi sovelluksella. Tämä on todellista avaimet käteen -hyvinvointia – retriittisi ei ole täydellinen ennen kuin sekä mieli että keho on virkistynyt. Integroimalla hyvinvointikokonaisuuden jo suunnitteluvaiheessa Vivaret varmistaa, ettei sauna-spa jää sivuhuomioksi, vaan on keskeinen osa taloa – usein arkkitehtonisesti yksi kodin näyttävimmistä elementeistä. Esimerkiksi saatamme suunnitella saunarakennuksen osittain ulokkeeksi veden päälle tai toteuttaa siihen viherkaton – tehden siitä visuaalisesti upean katseenvangitsijan.
Konkreettisesti Vivaretin valitseminen tarkoittaa, että saat käyttöösi:
Avaimet käteen -palvelu (sisältää lupa-asiat): Vivaret hoitaa kaikki paikalliset luvat ja paperityöt alusta loppuun. Suomen rakennusluvat käsitellään tyypillisesti noin 3–4 kuukaudessa, mutta prosessissa on navigoitava kuntakohtaisia sääntöjä (varsinkin ulkomaisena omistajana). Me huolehdimme tästä, hyödyntäen paikallisia suhteita lupaprosessin sujuvoittamiseksi, jotta rakentamisesi pysyy aikataulussa.
Älykotiteknologia: Jokainen koti varustetaan vakiona Control4- (tai vastaavalla) älykotijärjestelmällä, joka on täysin integroitu. Sen avulla hallitaan yhdellä painalluksella valaistustiloja (esim. “ilta järvellä” -asetuksella himmennetään sisävalot ja valaistaan laituripolku), LVI-järjestelmiä ja kaihtimia, turvallisuutta (etäkamerat, hälyttimet) sekä viihdettä. Ohjelmoimme järjestelmän myös integroimaan sauna- ja poreallasohjaukset – esim. saunan esilämmitys etänä. Erityisen tärkeää etäältä operoiville omistajille on, että kotia voi valvoa ja hallita mistä päin maailmaa tahansa älypuhelimella. Järjestelmä on käyttäjäystävällinen ja luotettava (Control4 on luksuskotien automaation johtavia toimijoita). Älyteknologia erämaan keskellä tarkoittaa mukavuutta ilman huolia – talosi huolehtii käytännössä itse itsestään.
Ympärivuotinen energiatehokkuus: Vivaret-kodit rakennetaan energialuokka A:han tai vielä paremmalle tasolle, eli ne ylittävät Suomen määräykset. Paksu eristys, kolminkertaiset ikkunat, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto – nämä kodit suoriutuvat erinomaisesti sekä kesällä että talvella. Usein asennamme geo- tai ilmavesilämpöpumpun lämmitykseen ja jäähdytykseen, mikä voi leikata energiankulutusta yli 50 %. Joissakin malleissa integroimme huomaamattomasti aurinkopaneelit katolle (hyödyntäen pitkiä kesäpäiviä), tehden talosta vuositasolla lähes nettonollaenergiatalon. Tämä ei ole vain ekologista, vaan tarkoittaa myös alhaisia käyttökustannuksia – energiatehokkaan 250 m² kodin kuukausittaiset energiakulut voivat näiden ratkaisujen ansiosta olla vain joitakin kymppejä, jopa talvikäytössä. Se on iso plussa verrattuna moniin vanhoihin loma-asuntoihin, jotka ovat varsinaisia energiasyöppöjä.
Off-grid-valmius: Vaikka talomme kytketään oletuksena sähkö- ja tietoverkkoihin, suunnittelemme niihin resilienssiä. Akkuyksiköt (esim. Tesla Powerwall) voidaan asentaa varavirtalähteiksi. Vesijärjestelmä voidaan toteuttaa kaksoisjärjestelmänä: liitettynä kunnalliseen verkkoon tai omaan kaivoon, mutta varalla on puhdistuslaitteet järviveden hyödyntämiseksi. Monet asiakkaat haluavat tietynasteista omavaraisuutta – ei siksi, että Suomen infrastruktuuri olisi epäluotettava (päinvastoin), vaan mielenrauhan vuoksi, jotta talo on varautunut mihin tahansa. Jos voimakas myrsky kaataisi sähkölinjat (harvinaista, mutta mahdollista kaikkialla), kotisi siirtyy saumattomasti akku-/generaattorivirtaan, etkä ehkä edes huomaa katkoa. Vivaret voi myös toteuttaa biologisen jätevedenkäsittelyn kohteissa, joissa viemäriverkkoon liittyminen on haastavaa, eli et ole rajoitettu vain täydellisen infrastruktuurin alueisiin. Käytännössä nämä kodit on suojattu häiriöiltä tulevaisuutta silmällä pitäen, mikä tukee koko ajatusta turvallisesta pakopaikasta.
Räätälöity suunnittelu ja sisustus: Tarjoamme sisustussuunnittelupalvelun, jolla koti voidaan kalustaa ja varustaa täysin muuttovalmiiksi – mittatilauskaapistoista (talon omien puuseppien valmistamina) aina skandityylisten huonekalujen ja taideteosten valintaan. Tuloksena on yhtenäinen, muuttovalmis koti, joka on sisustettu makusi mukaan, oli se sitten “moderni pohjoismainen minimalismi” tai “kodikas järvenrantahuvila” -tyyli. Control4-älykoti, integroitu AV-järjestelmä, huippuluokan kodinkoneet (Miele, Gaggenau jne.) keittiössä – kaikki tämä luksusvarustelu kuuluu pakettiin. Koska käsityöläisemme pystyvät räätälöimään, valmistamme usein uniikkeja elementtejä, kuten ruokapöydän yhdestä suomalaisesta tammilankusta tai portaikon, joka on itsessään design-teos. Tällaiset yksityiskohdat erottavat Vivaretin muista rakennuttajista, jotka ehkä vain kehottavat sinua käymään ostoksilla tavallisissa sisustusliikkeissä.
Vivaret toteuttaa unelmat avaimet käteen -periaatteella: maatilan/tontin hankinnasta viimeiseen sisustusesineeseen hoidamme kaiken. Ja punaisena lankana läpi prosessin on laatu ilman kompromisseja. Ranskalaisen artesaaniosaamisen (Compagnons), suomalaisen suunnitteluinnovoinnin (Sotamaa) ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin (Avantoa) fuusio tuottaa asunnon, joka on enemmän kuin rakennus – se on elämäntavan ilmaus, joka arvostaa luontoa, käsityötä ja hyvinvointia. Tuskin yksikään kilpailija voi väittää tarjoavansa yhtä integroitua kokonaisuutta. Tämä ei ole tyhjää kehujargonia, vaan pohjautuu aitoon asiantuntemukseen ja intohimoon. Vivaretin perustajat itse elävät tätä filosofiaa – he viettävät kesät käsinrakennetuissa puutaloissa ja pulahtavat talvisin jäisiin järviin – tuoden siten henkilökohtaisen sitoutumisensa jokaiseen projektiin.
Riskit ja niiden hallinta
Mikään investointi ei ole täysin vailla haasteita. Vivaret tunnistaa ennakoivasti mahdolliset riskit, kun kehitetään luksustason vapaa-ajankohdetta Suomessa, ja on laatinut strategiat kunkin riskin lieventämiseksi:
Valuuttakurssien vaihtelu: Kansainvälisille ostajille euron ja heidän kotivaluuttansa välinen kurssi voi vaikuttaa koko hankkeen kustannuksiin. Esimerkiksi EUR/USD-kurssin heilahdus voi vuoden aikana tehdä miljoonan euron projektista 5–10 % kalliimman tai edullisemman dollarimääräisesti.
Toimenpiteet: Vivaret tarjoaa joustavia maksujärjestelyjä tämän riskin suojaamiseksi. Voimme esimerkiksi sopia kiinteän hinnan euroissa ja halutessasi järjestää pankkikumppaneidemme kautta valuuttatermiinisopimuksen lukitsemaan vaihtokurssi tuleville maksuille – suojaten sinua epäsuotuisilta liikkeiltä. Voimme myös jaksottaa maksut eri valuutoissa (esim. osa euroina, osa USD/GBP), jotta valuuttariski jakautuu tasaisemmin. Euro on historiallisesti ollut vakaa (ja on tällä hetkellä keskitasolla), mutta läpinäkyvyys on tavoitteemme: sopimus laaditaan euroissa (koska kustannukset realisoituvat euroina), ja neuvomme asiakkaitamme harkitsemaan varojen muuntamista sopivina aikoina tai käyttämään valuuttasuojauksen työkaluja. Lisäksi rakentaminen Suomessa on suhteellisen inflaatiosuojattua, koska monet materiaalit (kuten puu) ovat paikallisia eikä niiden hinta heilahtele rajusti. Koimme puun hintapiikin globaalisti vuonna 2021 ja paluun normaaliksi; Suomen vakaa puuntarjonta merkitsee, että tämä riski on täällä pienempi. Vivaret myös usein esihankkii keskeisiä materiaaleja sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä, lukiten niiden hinnat. Kaiken kaikkiaan valuutta- ja kustannusinflaatiot riskit hoidetaan niin, ettei ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.
Luvat ja viranomaisviiveet: Rakennusluvan hankkiminen vieraasta maasta voi tuntua pelottavalta. Suomessa uuden talon rakennusluvan käsittely kestää selkeissä tapauksissa tyypillisesti ~3 kuukautta, mutta se voi venyä pidempään, jos tarvitaan lisäympäristöselvityksiä tai poikkeuslupia (esimerkiksi rantaan rakentamiseen liittyy usein kaavamääräyksiä, kuten vaadittu vähimmäisetäisyys rannasta).
Toimenpiteet: Vivaretin paikalliset arkkitehdit ja lakitiimi hoitavat kaikki lupaprosessit. Teemme tonteille due diligence -selvityksen ennen kuin suosittelemme niitä, varmistaaksemme että kaavoitus on tarkoitukseen sopiva (esim. tontti on kaavassa loma-asunnolle) tai ymmärtääksemme, mitä tontille saa rakentaa. Jos tarvitaan poikkeuslupa rantarakentamiseen (Suomessa yleinen laki rajoittaa uudisrakentamista noin 100 metrin etäisyydelle rannasta, ellei alue ole siihen kaavoitettu), hoidamme prosessin – meillä on kokemusta sellaisten lupien saamisesta osoittamalla hankkeen vähäinen ympäristövaikutus. Tiimillämme on erinomaiset suhteet kuntaviranomaisiin, ja he tuntevat hyvin Suomen rakennusmääräykset ja ympäristölait – valmistelemme hakemukset huolellisesti, usein nopeuttaen hyväksyntää välttämällä tavalliset virheet. Pahimmassakin byrokratiaviiveessä pidämme asiakkaan ajan tasalla ja mukautamme projektin aikataulua. Suomessa rakennuskautemme on ympäri vuoden esivalmistuksen ansiosta, joten muutaman viikon viive luvan saannissa ei ole kriittinen. Aloitamme tyypillisesti myös sellaisia töitä, jotka eivät vaadi täyttä lupaa (kuten maaston kartoitukset, alustavat maanrakennustyöt) sallituissa puitteissa, jotta aikaa ei hukata. Käytännössä Vivaret huolehtii byrokratiasta puolestasi, emmekä ole toistaiseksi saaneet yhtään rakennuslupahylkäystä.
Toimitusketju ja materiaalit: Rakentamisen globaalina huolena on materiaalien saatavuus. Muistamme kaikki, miten vuosina 2021–2022 tietyillä tarvikkeilla, kuten eristeillä tai erikoislasilla, oli pitkät toimitusajat. Massiivipuusta tuli itsestään niin suosittua, että joillakin CLT-tehtailla oli tilausruuhkia.
Toimenpiteet: Vivaret varmistaa etuoikeutetut tuotantoajat suomalaisen CLT-kumppanitehtaamme kanssa. Suunnittelemalla ajoissa (suunnittelusta valmistukseen ulottuvassa prosessissamme) tilaamme puuelementit hyvissä ajoin etukäteen. Varastoimme myös joitakin kriittisiä materiaaleja (kuten korkealaatuisia ikkunaelementtejä suomalaiselta valmistajalta) omassa varastossa puskuroidaksemme mahdollisia viivästyksiä. Suomen vahva metsäsektori tarkoittaa, että peruspuutavaran saanti on turvattu kotimaassa – emme esimerkiksi ole riippuvaisia kaukaa tuodusta teräksestä. Meillä on myös useita toimittajia mm. kalusteille; jos italialaisen marmorin tai saksalaisen kodinkoneen toimitus viivästyy, voimme usein hankkia verkostomme kautta vastaavan vaihtoehdon. Lisäksi, koska rakennamme räätälöidysti vain melko pienen määrän koteja kerrallaan (olemme “boutique”-toimija, emme massatuottaja), voimme antaa jokaiselle projektille täyden huomion ja selvittää mahdolliset toimitusongelmat nopeasti. Koimme pandemia-ajan häiriöt ja sopeuduimme hajauttamalla hankintaketjujamme. Esimerkiksi hankimme nyt lämpöpumppuja useilta eri huippumerkeiltä (jos yhdellä on jonoa, käytämme toista). Tavoitteemme on pysyä aikataulussa, ja toistaiseksi olemme navigoineet näiden vastatuulten läpi onnistuneesti – yhtenä etuna on se, että Suomessa keskeiset materiaalit (puu, lasi, kivi) ovat saatavilla kotimaasta.
Projektin toteutus ja etähallinta: jotkut asiakkaat miettivät, miten rakentamisen hallinta onnistuu vieraassa maassa. Pelkäävätkö he väärinymmärryksiä? Toteutuuko luvattu laatu, jos en ole jatkuvasti paikan päällä?
Toimenpiteet: Vivaretin toimintamalli perustuu luottamukseen ja viestintään. Määräämme jokaiselle asiakkaalle oman projektipäällikön (englanniksi tai ranskaksi kommunikoivan), joka lähettää joka toinen viikko raportin edistymisestä, videoesittelyjä työmaalta ja on käytettävissä sinun aikataulujesi mukaan Zoom-/Teams-palavereihin. Näin pysyt mukana juuri niin paljon kuin haluat. Monet asiakkaat tosiaan vierailevat vain tietyissä virstanpylväissä (esim. hyväksymässä alkuvaiheen suunnitelmat, rungon valmistuttua ja lopputarkastuksessa) – me hoidamme loput. Otamme myös mielellämme vastaan sinut Suomessa koska tahansa prosessin aikana; läpinäkyvyys on avain. Sopimuksellisesti tarjoamme selkeät ja vahvat takuut, mukaan lukien mahdollisuuden joko kiinteähintaiseen tai joustavaan sopimusmalliin toiveesi mukaan, sekä Suomen lain mukaisen 10 vuoden rakennetakuun uudelle talolle ja laitteistojen valmistajan takuut. Vähennämme myös operatiivisia riskejä: koteihimme on saatavilla valinnainen kiinteistönhoitopalvelu (järjestämme talosi ylläpidon poissa ollessasi – säännölliset tarkastukset, siivoukset, laitteiden huollot). Näin riski “mitä jos jotain tapahtuu, kun en ole paikalla” on hallinnassa – sijoituksestasi pidetään huolta. Viimeisenä, Suomen poliittinen ja taloudellinen vakaus tarkoittaa, että rakennutat yhdessä maailman vähäriskisimmistä ympäristöistä – käytännössä ei ole riskiä pakkolunastuksista, eikä oikukkaista lakimuutoksista ulkomaalaisomistuksen osalta (ulkomaalaisomistus on täysin sallittua; ainoastaan uusi pieni rekisteröintivelvoite on tullut turvallisuussyistä tietyillä alueilla, ja sen hoidamme puolestasi). Myös pankkijärjestelmä on vakaa, joten maksueräsi, escrow-järjestelyt jne. ovat turvassa.
Ilmasto- ja geotekniset riskit: Vaikka Suomi on helteeltä turvassa, talo on suunniteltava kylmiin talviin ja mahdollisiin raskaisiin lumikuormiin – lisäksi on huomioitava esimerkiksi kallioinen maaperä tai radon joillakin alueilla.
Toimenpiteet: Vivaretin rakennesuunnittelu varmistaa, että talo rakennetaan paikallisiin ilmasto-olosuhteisiin sopivaksi (esim. kattorakenteet lasketaan kestämään suuret lumikuormat, jotka Suomessa ovat yleisiä – turvamarginaali pidetään korkeana). Perustukset suunnittelevat suomalaiset insinöörit, joilla on syvällinen tuntemus maaperästä – oli kyse graniittikalliosta tai järvenrantasavikosta, käytämme tarkoituksenmukaisia ratkaisuja (joskus paalu- tai laattafundamentteja) estämään painumia tai liikkumisia. Jos tontti on rinnemaastossa järven rannalla, teemme geoteknisen tutkimuksen ja varmistamme rinteen vakauden (tukirakenteet tarpeen tullen). Ympäristötekijöistä: Suomessa on joitain radonille alttiita alueita; rakennukseemme sisältyy näissä tapauksissa radoneste ja tuuletus perustuksen alle mahdollisen ongelman eliminoimiseksi. Ei siis yllätyksiä – talo seisoo tukevasti ja turvallisesti läpi −30 °C talvien, kesämyrskyjen, ihan minkä tahansa. Ja asianmukaisella detaljisuunnittelulla vältetään esimerkiksi kosteus tai home (jotka riivaavat huonosti rakennettuja taloja) – rakennuksen vaippa on huolellisesti tiivis mutta hengittävä, ja koneellinen ilmanvaihto pitää sisäilman puhtaana (ja onhan se ilma jo lähtökohtaisestikin suodatettua, raikasta metsän ilmaa!).
Vivaretin tapa hallita riskejä on ennakoida ja hoitaa ne, jotta asiakkaidemme ei tarvitse. Hyödynnämme paikallista tietämystä, tarjoamme vahvat sopimusperusteiset turvat ja säilytämme joustavuuden mukautua tilanteen vaatiessa. Lopputuloksena talon rakennuttaminen kanssamme Suomessa voi olla yhtä vaivatonta kuin kotimaassasi – ellei vaivattomampaakin. Monet asiakkaat ovat todenneet, että Suomen tehokas byrokratia ja projektinhallintamme tekivät prosessista paljon helpomman kuin he odottivat. Viime kädessä maineemme perustuu siihen, että pidämme lupauksemme – ilman ikäviä yllätyksiä.
Johtopäätökset ja toimenpidesuositukset
Tässä artikkelissa käsiteltyjen ilmasto-, talous- ja elämäntapatekijöiden yhdistelmä viittaa vahvasti siihen, että ilmastonkestävän kesäpakopaikan omistaminen Suomessa ei ole vain puolustusliike helteitä vastaan – se on myönteinen investointi perheen hyvinvointiin ja pitkäaikaiseen arvoon. Etelä-Euroopan kesät ovat yhä riskialttiimpia: äärimmäinen kuumuus, maastopalot, vesipula ja infrastruktuurin rasitus. Varakkaat perheet, jotka ennen viettivät kesänsä Rivieralla tai Toscanassa, etsivät jo nyt lempeämpiä ilmastoja – matkailu- ja kiinteistötrendit todistavat tämän suunnan. Suomi viileine, puhtaine järvineen ja yöttömine öineen nousee tämän muutoksen merkittäväksi hyötyjäksi. Se tarjoaa sen, mitä varakkaat sijoittajat arvostavat: turvallisuutta, vakautta, saavutettavuutta ja eksklusiivisuutta – kaikki maltillisen ilmaston paketissa, joka vaikuttaa kuin varta vasten luodulta 2000-luvun “uutta normaalia” varten.
Taloudellisesta näkökulmasta maan hankinta ja rakentaminen Suomessa nyt on tilaisuus ennakoida trendiä. Vastaavat lifestyle-kiinteistöt perinteisissä kohteissa ovat nousseet huippukalliiksi (ja voivat kohdata heiluntaa ilmastovaikutusten pahentuessa siellä), kun taas Suomen markkina on varhaisessa, edullisessa vaiheessa, jossa on huomattavaa nousupotentiaalia. Ilmastotietoisuuden kasvaessa globaalin eliitin parissa koskemattomista pohjoisista retriiteistä tulee seuraava statussymboli (paljon merkityksellisempi kuin vaikkapa ylikansoittunut Välimeren huvila). Statuksen lisäksi niistä tulee aitoja turvasatamia, joissa omat lapset ja lapsenlapset voivat kokea kesät niin kuin niiden kuuluu olla: iloisina, seikkailullisina ja turvallisina.
Toimenpide-ehdotukset kiinnostuneille yksityishenkilöille ja perhekonttoreille:
Ilmastomukavuuteen keskittyvä portfolioarvio: Arvioi nykyinen kiinteistöportfoliosi ilmastotrendien valossa. Onko sinulla ehkä liikaa omaisuutta alueilla, joista kesäisin saattaa tulla entistä vaikeampia elää? Harkitse maantieteellistä hajauttamista. Aivan kuten sijoitukset hajautetaan, hajauta vapaa-ajan asumisen kohteitasi lisäämällä joukkoon ilmastollisesti turvattu sijainti. Tämän raportin Knight Frank -data ja Henley-indeksi voivat toimia lähtökohtana vakuuttaessasi sidosryhmiä (esim. sijoituskomiteaa tai perheneuvostoa) tästä tarpeesta.
Vieraile Suomessa – tutustumismatka: Mikään ei vedä vertoja paikan päällä saatavalle kokemukselle. Suosittelemme vierailua Suomessa keskikesällä (kesä–elokuussa), jotta voit konkreettisesti tuntea eron. Vivaret voi järjestää potentiaalisille asiakkaille opastetun kierroksen Järvi-Suomessa – tutustut myynnissä oleviin kohteisiin, koet saunaillan ja näet olemassaolevia huippuluokan loma-asuntoja. Samalla voit tavata Helsingissä paikallisia laki- ja veroasiantuntijoita (me voimme järjestää tämän) ymmärtääksesi ostamiseen liittyvät käytännön asiat. Pieni huomio: moni yllättyy iloisesti siitä, kuinka hyvin Suomesta on yhteyksiä – tänne pääsee helposti esimerkiksi Lontoon tai Frankfurtin kautta. Jo pidennetty viikonloppu voi avata silmiä.
Ota asiantuntijat mukaan hyvissä ajoin: Jos ajatus tuntuu kiinnostavalta, ota varhaisessa vaiheessa yhteyttä asiantuntijoihin, kuten Vivaretiin. Voimme avustaa tontin valinnassa – löytää sinulle oikean alueen ja tontin toiveidesi mukaan (oli se sitten purjehduspainotteinen sijainti saaristossa tai ratsastus ja marjastus mielessä Järvi-Suomessa jne.). Voimme laatia kannattavuusselvityksiä (esim. millainen talo tietyllä tontilla voidaan toteuttaa ja arviot kustannuksista). Aikainen mukaan ottaminen antaa myös aikaa mahdollisten lupaprosessin nyanssien hoitamiseen. Konsultoi lisäksi varainhoitajaasi tai juristiasi optimaalisen omistusjärjestelyn suhteen (henkilökohtainen omistus vs. yhtiön kautta, Suomen kiinteistöverotuksen ymmärtäminen, joka on varsin suoraviivaista, jne.). Suomessa ulkomaalaisille ostajille ei ole rajoituksia, lukuun ottamatta yksinkertaista ilmoitusvelvollisuutta EU-alueen ulkopuolisille ostajille, joten prosessi on hyvin selkeä.
Hyödynnä oleskelulupavaihtoehtoja: Vaikkei se ole välttämätöntä, jotkut ostajat harkitsevat Suomen (tai laajemmin EU:n) oleskeluluvan hankkimista kiinteistönoston yhteydessä liikkumavaran lisäämiseksi. Suomella ei sinänsä ole “kultaista viisumia”, mutta huomattavan omaisuuden omistaminen ja ajan viettäminen maassa voi tukea oleskelulupahakemusta itsensä elättämisen tai yrittäjän kategorioissa. Vaihtoehtoisesti monet ovat hyödyntäneet esimerkiksi Portugalin kultaista viisumia, mutta kun näitä ohjelmia ollaan muuttamassa (joitakin suljettu asuntojen hinnannousupaineiden vuoksi), ilmastopakopaikkastrategiaa saattaa palvella paremmin suora oleskelu kestävän ilmaston maassa kuten Suomessa. Voimme halutessasi yhdistää sinut maahanmuuttoasioihin erikoistuneeseen neuvonantajaan (Henley & Partnersin ilmastonkestävyysindeksi nostaa esiin juuri tällaisia sijoitusmuuton vaihtoehtoja). Vähintäänkin varmista, että voit hyödyntää omaisuuttasi täysimääräisesti – esimerkiksi yhdysvaltalaiset ja useimmat muut saavat oleskella Suomessa 90 päivää 180 päivän jaksosta ilman viisumia; Schengen-monikertaviisumi tai oleskelulupa mahdollistavat pidemmätkin oleskelut.
Suunnittele sukupolvia varten: Kun suunnittelet retriittiä, ajattele perheesi tarpeita pitkällä tähtäimellä. Ota seuraava sukupolvi mukaan visioimaan kohdetta – jos he sitoutuvat siihen, siitä tulee monen sukupolven perintökoti, jossa luodaan yhteisiä muistoja. Harkitse myös esimerkiksi monikäyttöisiä vierasmökkejä – ne ovat täydellisiä kokkien, taloudenhoitajien tai assistenttien majoittamiseen – sekä esteettömyysratkaisuja, jotta iäkkäämpien tai liikuntarajoitteisten läheisten viihtyminen on varmistettu. Pohdi jopa perintösuunnittelua (kiinteistöä voidaan ajatella sukupolvien yli säilytettävänä perintöaarteena; suomalaiset laki- ja veroasiantuntijat neuvovat tehokkaissa perintöjärjestelyissä – huomioiden, että Suomessa perintövero koskee asukkaiden maailmanlaajuista omaisuutta, mutta suunnittelulla sitä voidaan välttää, jos et muuta vakituisesti Suomeen – tämä on tärkeä nyanssi keskustella ajoissa). Toisin sanoen, älä suhtaudu tähän kohteeseen vain väliaikaisena omaisuutena, vaan “perheen turvasatamana”, jota vaalitaan vielä 30 tai 50 vuoden päästä.
Maailman ilmasto muuttuu tavoilla, jotka tekevät sijainnista yhä keskeisemmän tekijän luksuksen ja turvallisuuden kannalta. Talo Suomessa tai muualla Skandinaviassa – mahdollistettuna monipuolisilla CLT-rakennusmenetelmillämme ja ketterällä rakennusotteellamme, jotka mahdollistavat kotien luomisen lähes minne tahansa – on enemmän kuin pakopaikka kuumuudelta; se on paluu aitouteen. Puhdas ilma, kirkas vesi, metsän hiljaisuus – ylellisyyksiä, jotka ironisesti käyvät yhä harvinaisemmiksi nykymaailmassa. Vivaretin missio on tehdä tällaisen retriitin luomisesta sinulle vaivaton ja palkitseva polku. Meillä on paikallistieto, käsityöläiset ja intohimo muuttaa unelmasi konkreettiseksi todellisuudeksi: ajaton puutalo, joka hehkuu lämpimästi kesäiltana järven rannalla, valmiina ottamaan sinut vastaan sen jälkeen, kun muu maailma on läkähdyttänyt itsensä jälleen yhdestä helleaallosta.
Tilaisuus rakentaa perheellesi kesäinen turvasatama Suomeen on käsillä juuri nyt – ja kuten tämä artikkeli osoittaa, sitä tukee vahva rationaalinen peruste ja data.
Jos toimit nyt niin tulevina kesinä, samalla kun toiset etsivät suojaa auringolta ja savusumulta, sinä katsot lastesi sukeltavan kristallinkirkkaisiin järvivesiin – huolettomina, virkistyneinä ja kiitollisina siitä kaukokatseisuudesta, joka johdatti sinut pohjoiseen.
Tärkeä huomautus: Tämä materiaali on tarkoitettu yleiseksi informaatioksi eikä muodosta rahoitus-, sijoitus-, laki- tai vero-neuvontaa. Mitään sisältöä ei tule pitää kehotuksena tai tarjouksena tehdä taloudellisia päätöksiä. Huomioithan, että verolait (myös ALV), valuuttakurssit, julkiset kannustimet ja rahoitusehdot voivat muuttua milloin tahansa ja vaihtelevat maakohtaisesti sekä tapauskohtaisesti. Kirjoittajat ja Vivaret eivät takaa tietojen ajantasaisuutta tai täydellisyyttä. Kaikki tiedot on syytä varmistaa pätevillä laki-, vero- ja talousasiantuntijoilla ennen kuin niihin tukeudutaan tai tehdään päätöksiä.
Lähteet:
Petrequin, S., & Wilson, J. (2025, 1. heinäkuuta). Barcelona registra su junio más caluroso mientras una ola de calor azota Europa. Associated Press (julkaistu SFGate-sivustolla).
Niranjan, A., & Jones, S. (2025, 30. kesäkuuta). Spain records highs of 46°C and France under alert as Europe swelters in heatwave. The Guardian.
Savage, M. (2025, 18. tammikuuta). Sweden is Building the World’s Largest City Made Entirely From Timber.TIME Magazine.
Carlson, C. (2023, 7. heinäkuuta). Sweden is building the largest wooden city in the world. World Economic Forum / Dezeen.
Atrium Ljungberg. (2025, 5. kesäkuuta). Stockholm’s Wood City: A Blueprint for Low-Carbon Urban Growth. JIB Creative -blogi (D. Shephard).
Niranjan, A. (2023, 10. heinäkuuta). Heatwave last summer killed 61,000 people in Europe, research finds. The Guardian.
Giuffrida, A., ym. (2023, 10. heinäkuuta). Italy heatwave could push temperatures close to European record. The Guardian.
Weise, Z., & Stamouli, N. (2023, 28. elokuuta). Europe’s largest fire on record sparks hunt for scapegoats in Greece. Politico.
Gwyn Jones, M. (2025, 2. heinäkuuta). Fact check: Climate change and heatwaves. Euronews.
European Commission. (2020). IPCC AR6 WGII – Mediterranean Region (Cross-Chapter Paper 4).
European Travel Commission / Savills. (2025). Spotlight: European “Coolcation” Trend. (Marie Hickeyn sitaatteja Savillsin raportissa).
Henley & Partners. (2023). Investment Migration Climate Resilience Index – Program Insights.
Business Insider. (2025, 24. kesäkuuta). 10 most peaceful countries in the world. (K. Villarroel).
Visit Finland. (n.d.). Things to know about Finnish air and its benefits.
Vellamo. (n.d.). Finland – the country of the best water (UNESCOn tutkimus).
UNESCO World Heritage Centre. (2021). The Ringed Seal Archipelagos of Lake Saimaa (tentatiivisen listan kuvaus).
UNESCO Intangible Heritage. (2010). Compagnonnage: network for on-the-job transmission of knowledge.
Helsingin kaupunki. (2025). Average Building Permit Processing Times.
Reddit (u/A_britiot_abroad). (2019). Property pricing in Finland (keskustelu Suomen maanhinnoista).
World Economic Forum. (2023). Stockholm Wood City – climate impact.